Veel gestelde vragen
Welkom bij Telstar
Onlangs ben je lid geworden van Telstar of je denkt erover om lid te worden. Om je alvast wat meer informatie te geven over onze korfbalvereniging geven we je hierbij wat informatie. Je leest veel algemene informatie over Telstar en waar je terecht kan met vragen. Het is ook bedoeld als naslagwerk om later nog eens in te kijken als je een vraag hebt.
Telstar is in 1963 opgericht en is sindsdien dé korfbalvereniging van Hoevelaken met ongeveer 300 leden. Telstar is een sportieve vereniging waarbij gezelligheid een belangrijke rol speelt. Er is veel aandacht voor zo goed mogelijk leren en kunnen korfballen in de (wedstrijd)competitie. Maar er is ook ruimte voor ontspanning rondom de trainingen en de wedstrijden. Dit zie je terug in de hoeveelheid aan activiteiten die de vereniging organiseert naast de competitie.
De website van Telstar is www.kvtelstar.nl. Hierop kan je bijna alle informatie over ons vinden. Als nieuw lid ontvang je de ‘Telstarter’. Daarnaast hebben we per seizoen (augustus – juni) drie keer een uitgave van ons verenigingsblad. Dit blad heet ‘DE ORBIT’ en wordt uitgedeeld tijdens de trainingen en/of wedstrijden en staat digitaal op d.
Veel leden (en ook ouders van leden) zijn naast hun sportieve inzet vrijwilliger bij de vereniging. Juist omdat er zoveel wordt georganiseerd dragen veel leden hun steentje bij. Bij Telstar is altijd wel wat te doen.
We hopen dat je Telstar, net zoals al die andere leden, leert kennen als een open vereniging waar je altijd welkom bent, waar je nieuwe vriendschappen kunt sluiten en waar je plezier kunt beleven aan de sport én aan de andere activiteiten.
En mocht je nog vragen hebben? Of ergens anders mee zitten? Laat het dan gewoon even weten! Korfbal is immers een teamsport… De Telstarleden staan graag voor je klaar.
Korfbal in een notendop
Het draait bij Telstar natuurlijk om het samen korfballen. Daarom is het handig om alvast wat meer informatie te hebben over de sport. Natuurlijk ben je weleens komen kijken bij een wedstrijd van iemand anders en weet je dus al een beetje hoe het gaat, maar het is goed om ook de basis eens van dichterbij te bestuderen. Daarom hebben we de belangrijkste spelregels voor je opgeschreven.
Het korfbalspel wordt gespeeld door twee teams, ieder bestaand uit vier jongens en vier meisjes. Er zijn twee vakken; in elk vak twee jongens en twee meisjes van partij A en twee jongens en meisjes van partij B. Een uitzondering hierop is, dat de jongste teams met 4-tallen spelen, bestaande uit 2 jongens en 2 meisjes. Het veld is niet verdeeld in vakken.
De bal mag alleen met de handen gespeeld worden. De bedoeling is de bal door de korf te schieten. Zo scoor je een doelpunt. Omdat je met de bal in je handen niet mag lopen, moet je met elkaar samenspelen. De ene partij probeert door samen te spelen, dit heet overgooien, een doelpunt te maken. Dit noemen we aanvallen. De andere partij probeert de bal te onderscheppen zodat ze zelf kunnen gaan aanvallen. Je kunt het scoren voorkomen door voor de speler met de bal te gaan staan met je handen omhoog. Dit noemen we verdedigen. In de wedstrijd komt iedereen aan de beurt om aan te vallen en te verdedigen.
Uiteraard is er ook een uitgebreid spelreglement. Dit spelreglement kan je vinden op www.knkv.nl, de website van de Koninklijke Nederlandse Korfbal Vereniging. Maar kijk ook eens op: Wikikids, daar lees je wat meer over korfbal en zie je welk team bij welke leeftijd past. De KNKV heeft ook speciaal voor de jeugd: Jeugdhonk.
Wil je meer weten over korfbal in het algemeen? Kijk dan naar een leuke reportage uit het programma het Klokhuis: http://www.hetklokhuis.nl/onderwerp/korfbal
Voor de zekerheid hebben we nog even de belangrijkste regels achter elkaar gezet:
- Je mag niet lopen met de bal in je hand
- Je mag niet schieten als iemand voor je staat met de hand omhoog
- Je mag de bal niet uit de handen pakken of slaan van de tegenpartij
- Je mag de bal niet met je benen spelen
- Een meisje mag alleen een meisje verdedigen, een jongen alleen een jongen.
Dit zijn de verschillende leeftijdscategorieën:
- t/m 5 jaar – Welpen
- 6 t/m 11 jaar – Pupillen
- 12 t/m 15 jaar – Aspiranten
- 16 t/m 18 jaar – Junioren
- 19 jaar en ouder – Senioren
Trainingen en wedstrijden
Korfbal is een binnen- en buitensport. Dat betekent, dat wij in het voor- en najaar (april-mei en september-oktober) een buitencompetitie spelen op het veld. In de wintermaanden spelen we een zaalcompetitie. Dat betekent dat we tijdens de buitencompetitie in de buitenlucht trainen en tijdens de zaalcompetitie in de sporthal trainen. Dus als het buiten koud is, zijn we in de zaal en bij lekker weer zijn we buiten.
De meeste teams trainen één keer in de week. Maar een aantal teams traint twee keer in de week. De trainingstijd verschilt per team en hangt af van de mogelijkheden van de trainers en de vrije veld- en zaalruimte. Er wordt door de vereniging altijd gezocht naar een voor iedereen zo goed mogelijke trainingstijd. De trainingstijden worden voor het seizoen bekendgemaakt en zijn te vinden op onze website www.kvtelstar.nl op de teampagina onder het tabblad competitie en teams.
Wedstrijden worden vrijwel altijd op zaterdagen gespeeld. Bij hoge uitzondering wordt er weleens een wedstrijd op een doordeweekse dag gespeeld. Telstar speelt geen wedstrijden op zondag. Het programma voor de wedstrijden inclusief verzameltijden zijn op de site te vinden bij het wedstrijdschema.
De allerjongste leden van Telstar, de Kangoeroes, spelen geen competitie, maar hebben soms wel speciale korfbaldagen met allerlei spelletjes bij een andere vereniging. Deze worden ook op zaterdagen gehouden.
De recreanten trainen één keer per week maar gedurende het seizoen worden wel een aantal vriendschappelijke wedstrijden gespeeld.
Spelerskaarten
Voor het spelen in de competitie is een digitale spelerskaart nodig. Bij je aanmelding als lid mail je zo snel mogelijk een recente pasfoto door. De digitale spelerskaart is twee jaar geldig. Om de twee jaar is er een nieuwe pasfoto nodig. Via je trainer/coach krijg je door wanneer dit gaat gebeuren.
Clubkleuren en kleding
Alle teams van Telstar worden gesponsord. De clubkleuren van Telstar zijn Rood en Wit. Telstar verstrekt aan de teams wedstrijdshirts in bruikleen. Ieder lid is persoonlijk verantwoordelijk voor zijn eigen shirt. Sommige teams krijgen daarnaast ook nog trainingspakken en/of sporttassen in bruikleen. De uitgifte en inname van de kleding gebeurt aan het begin en aan het eind van het seizoen.
De wedstrijdshirts mag je alleen tijdens toernooien en wedstrijden gebruiken die onder de naam van Telstar worden gespeeld. De trainingspakken en eventuele sporttas kan je ook tijdens de trainingen gebruiken.
Elk team heeft een eigen tas met wedstrijdshirts. Die worden altijd gewassen door dezelfde ‘wasouder’. Ze mogen dus niet door de spelers mee naar huis worden genomen.
De dames spelen in een wit rokje en de heren in een wit broekje. Deze moet je zelf aanschaffen en wassen.
We raden aan om tijdens het veldseizoen op kunstgrasschoenen te spelen. Je hebt dan een veel beter grip op het veld dan met gymschoenen. Vooral wanneer het veld nat is van de regen of de dauw is het zelfs ronduit gevaarlijk om op gymschoenen te spelen. Tegenwoordig zijn er steeds meer kunstgrasvelden bij verenigingen. Zo ook bij Telstar. Voetbalschoenen met noppen zijn eigenlijk niet meer nodig.
In de zaal wordt er gespeeld met zaalschoenen. Houd er rekening mee, dat het in veel sporthallen verboden is om met zwarte zolen te spelen. Schoenen worden niet door Telstar verstrekt en moet je zelf aanschaffen. Je kunt clubkleding en dergelijk aanschaffen via de Telstar-Webshop.
Vervoer
Tijdens uitwedstrijden wordt er vaak met een auto naar een andere vereniging gereden worden.
Senioren hebben meestal wel genoeg auto’s ter beschikking. Voor het vervoer van junioren, aspiranten en pupillen doen wij een beroep op de ouders om zich bij toerbeurt beschikbaar te stellen.
Voor deze reizen kunt u een kilometervergoeding krijgen. De formulieren hiervoor zijn te downloaden via onze website: www.kvtelstar.nl. De lijsten met de indeling van welke ouders op welke zaterdag moet rijden worden aan het begin van het seizoen gemaakt en uitgedeeld tijdens de training, bezorgd of gemaild.
Kan je niet rijden, dan graag zelf ruilen met een andere ouder.
Teams
In welk team kom je te spelen? Dat is natuurlijk nog de vraag. De teamindeling en de aanstelling van coaches en trainers worden verzorgd door de Technische Commissie. Deze commissie bestaat uit allerlei mensen die zich bezighouden met de teams, de wedstrijden en andere zaken rondom de competitie.
De teamindeling wordt gemaakt op basis van je leeftijd. Het is mogelijk, dat je in een hoger of lager team wordt ingedeeld als dat noodzakelijk is omdat er niet voldoende leden van jouw eigen leeftijd zijn. Indien er iets aan de teamindeling verandert, kan je dat lezen op de website en in ‘De Orbit’. In de meeste gevallen zullen mensen van de Technische Commissie ook persoonlijk met je praten.
Jouw team verwacht dat je op tijd aanwezig bent op trainingen en wedstrijden. Indien je niet kunt spelen, meld je dan tijdig af bij jouw trainer. Dit moet voor woensdag gebeuren. We kunnen dan op tijd nog een vervanger voor je zoeken. Het kan dus ook zijn dat je zelf gevraagd wordt om in een ander team te spelen. Wanneer je ziek bent, vragen we je om zo snel mogelijk de trainer te bellen als je niet mee kan doen met de wedstrijd of de training. De indeling van de teams komt ook altijd op onze website te staan.
Materiaal
Telstar gebruikt haar eigen materiaal op het veld en gebruikt materiaal wat eigendom is van de sporthal in de zaal.
Ieder team heeft zijn eigen ballen waarmee getraind en wedstrijden gespeeld kan worden. Hierna is de trainer of een speler verantwoordelijk voor het opruimen van de ballen. De ballen dienen opgeborgen te worden in het ballenhok, waar voor ieder team een kastje is gemaakt. De sleutel van dit kastje is in het bezit van de coach (bij de jeugdteams) of een speler. Ballen mogen niet meegenomen worden naar huis of naar uitwedstrijden.
Telstar is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de veldaccommodaties en materiaal. Wees zuinig op ons materiaal en ruim na gebruik ook alles netjes op. We kunnen er dan nog jaren mee vooruit!
Voor klachten of problemen kan je altijd terecht bij een van de mensen van de commissie Onderhoud & Beheer.
Accommodatie
Telstar beschikt over een eigen veld en kantine aan de Middelaarseweg. Daar worden vrijwel alle verenigingsactiviteiten gehouden.
Tijdens de zaalcompetitie trainen we in de sporthallen ‘ De Ridderspoor’ ,‘ De Slag’, ‘De Baggelaar’ in Nijkerkerveen en ‘Strijland’ in Nijkerk. In ‘De Slag’ spelen we ook onze thuiswedstrijden. Klik op het kaartje voor de locaties. Alle accommodaties zijn voorzien van goede kleedgelegenheden en douches.
Omdat de accommodatie aan de Middelaarseweg niet altijd geopend is, hebben trainers een sleutel voor het toegangshek, het materiaalhok, het ballenhok en de kleedkamers.
Bij uitwedstrijden tijdens de veldcompetitie is de clubaccommodatie aan de Middelaarseweg ook de plaats van vertrek van de teams. Tijdens de zaalwedstrijden wordt voor de uitwedstrijden altijd vertrokken vanaf ‘De Slag’.
Kantine
De kantine is op zaterdagen rondom wedstrijden tijdens het veldseizoen altijd open. Ook is de kantine tijdens het veldseizoen op een trainingsavond open. De bardiensten worden gedraaid door vrijwilligers.
U kunt in de kantine terecht voor een stevig assortiment versnaperingen. De prijzen zijn redelijk gunstig en op competitiedagen is het zelfs mogelijk een warme hap te eten. In de kantine wordt alcohol verkocht, maar alleen aan mensen vanaf 18 jaar oud. Ook is het niet toegestaan om te roken in de kantine.
Wanneer er geen thuiswedstrijden zijn is de kantine gesloten.
Lidmaatschap
Je kunt elk moment lid worden van Telstar. In de meeste gevallen zal je eerst een paar weken trainen om te kijken of het je bevalt, zie aanmelden. De TC geeft aan in welk team je komt. Na drie weken bepaal je of je lid wilt worden van Telstar. Daarna betaal je contributie voor dat lidmaatschap.
Een lidmaatschap duurt altijd tot het eind van het lopende seizoen en kan niet tussentijds worden opgezegd. Vergeet niet, dat je deel uitmaakt van een team en je teamleden verwachten van je, dat je hen niet in het midden van het seizoen in de steek laat. Bovendien betaalt Telstar voor jou ook contributie aan de korfbalbond en die contributie moet voor een heel jaar vooruit worden betaald.
Indien je toch je lidmaatschap wilt opzeggen, doe dat dan schriftelijk voor 1 mei van het lopende verenigingsjaar. Opzeggen kan ook via het sturen van een e-mail naar de secretaris. Wanneer we niets van je horen, gaan we ervan uit dat je het komend seizoen ook nog voor Telstar speelt.
Je kunt wijzigingen in je adres of andere gegevens altijd doorgeven aan de secretaris van de vereniging. Op de website www.kvtelstar.nl kan je de actuele secretaris vinden. Ook als je vragen hebt over je lidmaatschap kan je altijd bij deze persoon terecht.
Betalingen en contributie
Telstar stuurt in het vierde kwartaal van het kalenderjaar naar al haar leden een factuur voor de contributie van het seizoen. Gelieve deze zo snel mogelijk te betalen.
Betalingen aan Telstar doe je altijd per bank naar het volgende rekeningnummer: NL89INGB00021087502108750, t.n.v. KV Telstar, o.v.v. het lidnummer (= debiteurnummer).
De hoogte van de contributies verschillen per leeftijdscategorie. Je wordt ingedeeld in deze categorie aan de hand van je leeftijd op 1 oktober van het lopende verenigingsjaar. Bij meerdere leden die thuiswonend zijn betalen alleen de eerste twee ingeschrevenen thuiswonende leden de volle contributie. Het derde en een volgend lid krijgen 25% korting. Niet spelende leden vallen buiten de gezinskorting regeling. Overige leden zijn mensen die een functie hebben bij de vereniging zonder dat ze spelend lid zijn. De hoogte van de contributie is tenslotte ook per seizoen verschillend. De actuele contributie kunt u hier vinden.
Voor meer informatie over de contributie of betalingen kan je terecht bij de penningmeester van de vereniging.
Verzekeringen
Er is een aanvullende collectieve ongevallen en WA-verzekering afgesloten voor alle leden.
Dit betekent dat iedereen aanvullend verzekerd is tijdens de verrichtingen voor de vereniging. Met name tijdens de trainingen, wedstrijden en de reis heen en terug bij uitwedstrijden. Hopelijk hoeven we hier geen gebruik van te maken.
Commissies
Telstar kent diverse commissie om de vereniging goed te laten draaien. Binnen deze commissies participeren tal van leden om met elkaar samen iets te doen voor Telstar.
Het Bestuur is verantwoordelijk voor de algemene leiding van de vereniging. In het bestuur zit een afvaardiging van de leden die samen met het dagelijks bestuur, bestaande uit de voorzitter, penningmeester en secretaris, de vereniging leiden.
De Technische commissie regelt alles rondom de competitie. Eerder in dit boekje hebben we het daar al kort over gehad. Zij regelen de teamindelingen, de wedstrijden, de chauffeursschema’s etc. Als je vragen hebt over de teamindeling kan je bij de TC terecht.
De Kantinecommissie is verantwoordelijk voor de kantine, de bardiensten, de schoonmaak en dat er voldoende eten en drinken aanwezig is. Zij zorgen ervoor dat de kantine elke speelzaterdag open is en stellen de kantine ook beschikbaar voor teamuitjes en andere activiteiten.
De Sponsorcommissie beheert alle sponsoren en heeft ook heel veel sponsormogelijkheden voor bedrijven. Daar wordt dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Een lijst van alle sponsoren is te vinden op de website.
De PR & Media commissie is verantwoordelijk voor het beheer van de website, de Telstarter, clubblad ‘De Orbit’ en zorgt ervoor dat Telstar regelmatig te vinden is in het lokale en regionale nieuws. De kleding van Telstar en de bezorging van ‘De Orbit’ vallen ook onder deze commissie.
De commissie Onderhoud & Beheer is verantwoordelijk voor de accommodaties en voor al het materiaal. De commissie zorgt elk seizoen weer dat dit keurig op orde is.
Dan heb je nog de TEC (Telstar Evenementen Commissie). De REC zorgt voor allerlei leuke activiteiten voor de jeugd en een aantal keer per jaar voor leuke feesten in de kantine.
Tot slot is er een Oud papier commissie die elke week op zaterdagochtend zorgt voor volle containers papier.
Overig
Omdat er zoveel activiteiten worden georganiseerd zijn er soms commissies die niet een heel jaar lang als commissie fungeren maar wel degelijk iets doen voor Telstar. Zo is er de Einddagcommissie die alles regelt en organiseert voor de slotdag in juni aan het eind van het seizoen. Ook is er de Club van 25. Zij sponsoren Telstar jaarlijks met een bedrag en dit bedrag wordt vervolgens besteed aan een leuke activiteit of iets anders dat nodig is voor de vereniging. Ten slotte is er nog de Schoolkorfbalcommissie. Zij regelen elk jaar dat er op de velden van Telstar een Schoolkorfbaltoernooi gespeeld wordt.
Wil je meer weten over een bepaalde commissie, of lijkt het je leuk om mee te denken met een van de commissies? Ga dan naar www.kvtelstar.nl onder het kopje clubinfo en vacatures. Kijk daar voor de openstaande functies, meer informatie en contactpersonen.
Ouders en vrijwilligers
Bij Telstar zijn er veel mensen die naast het trainen en wedstrijden spelen ook nog vrijwilligerswerk doen. Zonder de hulp van deze mensen kunnen we als vereniging weinig doen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het fluiten van wedstrijden, kleedkamers schoonmaken, bardiensten draaien, de bezorging van ‘De Orbit’ en noem het allemaal maar op. Om te zorgen dat alles blijft draaien hebben we altijd veel handen nodig. Daarom vragen wij iedereen die lid is van Telstar om zijn of haar steentje bij te dragen.
Op de website www.kvtelstar.nl onder het kopje clubinfo en vacatures staat een uitgebreide lijst van activiteiten die je kan doen bij Telstar. Een paar maanden nadat je lid bent geworden vragen we dan ook of je iets voor de vereniging wilt doen. Er wordt dan uitdrukkelijk rekening gehouden met de leeftijd en mogelijkheden van alle leden.
Als ouders van spelende kinderen kunt u ook iets doen. Wij vragen u of u uw kind wilt stimuleren trouw te komen trainen en op tijd aanwezig te zijn. Ook vragen wij van u of u TIJDIG wilt afbellen bij verhindering. Eerder heeft u al iets kunnen lezen over het rijden tijdens uitwedstrijden. Graag doen wij een beroep op u om hierin ook actief deel te nemen zodat de uitwedstrijden door kunnen gaan.
Tot slot
We hopen dat je door het lezen van dit boekje meer te weten bent gekomen over onze korfbalvereniging. Wanneer je nog vragen hebt kan je altijd op onze website www.kvtelstar.nl kijken voor de antwoorden of bellen met contactpersonen die je vragen kunnen beantwoorden.
We wensen je veel korfbalplezier toe.