Telstar around the globe… in OEGANDA
Nancy Ranoe is in Oeganda
Kun je iets over jezelf vertellen?
Hi! Ik ben Nancy Ranoe, 21 jaar en ik woon (op kamers) in Ede. Op dit moment zit ik in mijn laatste jaar van de studie Social Work. Naast mijn studie werk ik 2-3 dagen als maatschappelijk werker op het Christelijk College Zeist. Dit houdt in dat ik leerlingen ondersteun en begeleid met individuele zorgvragen, leer- en/of gedragsproblemen.
Hoe lang heb je bij Telstar gespeeld en in welk team zit je dit jaar?
Phfoe, ik ben begonnen in de C3. Volgens mij was ik toen twaalf jaar. Nu speel ik in S2.
Heb je bij Telstar ook andere activiteiten gedaan?
Ik coach geen vast team. Wel coachen we met een aantal spelers van de selectie de C3. Daarnaast ben ik zo nu en dan scheidsrechter, zaalwacht en teller.
Hoe ben je in Oeganda terechtgekomen en hoe lang ben je er?
Ik ben drie maanden in Oeganda. Voor het afstudeeronderzoek wilden mijn afstudeermaatje en ik graag iets over de Nederlandse grens betekenen. Zo zijn wij in contact gekomen met Children’s Welfare Mission. Deze organisatie heeft een campus in Uganda waar meer dan 1000 (kansarme) kinderen naar school gaan. Ook wordt er onderdak en medische verzorging aan hen geboden.
Waarom heb je gekozen voor Oeganda?
In Oeganda lag er een mooi afstudeeronderzoek voor ons over het onderwerp menstruatie. Op dit moment ligt hier nog een groot stigma op. Dit komt doordat de meiden vanuit huis geleerd is om hun menstruatie geheim te houden. Menstruatie wordt gezien als iets privés en dus niet iets om over te praten met anderen. Doordat er nauwelijks over gesproken wordt, is er veel misinformatie over menstruatie. Zo zijn er ontzettend veel mythes waar zij in geloven wat veel angst creëert. Bijvoorbeeld dat menstruatie een vloek is, wilde dieren aantrekt en/of schade toebrengt aan planten, eten en dieren.
Wij zijn daarom bezig met het maken van een informatieboek over menstruatie, genoemd ‘a girls power’. Op die manier hopen wij de meiden te voorzien van de juiste informatie en de onderliggende angst daarmee te verminderen.
Daarnaast wilde ik heel graag de winter overbruggen in een land buiten de EU en met zon, Oeganda dus.
Hoe bevalt het leven in Oeganda?
Het leven bevalt hier heel goed! Drie maanden is veel te kort eigenlijk.
Wat zijn de grootste verschillen tussen Nederland en Oeganda?
Klimaat! Het is hier gemiddeld tussen de 29 en 36 graden. Je wordt door iedereen auntie (tante) genoemd. Iedereen groet elkaar wat wordt vervolgd met ‘how are you?’ Of je daar nu wel of geen antwoord op krijgt. En de apen in mijn tuin.
Wat vind je leuk en minder leuk?
Ik houd echt van mijn tijd doorbrengen met alle kinderen hier en het heerlijke zoete fruit, de zon, de palmbomen. Overal wordt hier gedanst en de mensen zijn ontzettend vriendelijk.
De apen in mijn tuin vind ik vanuit mijn huis ook heel leuk! Als ik buiten ben wat minder. Eén van de eerste dagen dat ik hier zat ben ik achterna gezeten door een aap en sindsdien ben ik erg op mijn hoede haha!
Ook zijn de wegen hier niet zo goed als in Nederland. De wegen zijn heel hobbelig en er zitten ontzettend veel gaten in de weg. Dit creëert áltijd files.
De hoofdstad is zo’n 20 kilometer rijden, maar daar doe je met de auto gemiddeld 1,5 uur over. Gelukkig is de boda hét vervoersmiddel hier, waardoor je langs iedereen heen sjeest en er met een halfuurtje bent.
Speel je hier ook korfbal of een andere sport?
Ik ben niet aangesloten bij een club of iets dergelijks in Oeganda. Wel probeer ik elke ochtend een workout te doen. Ook wordt hier dagelijks (en in het weekend zelfs de hele zaterdag en zondag) volleybal, voetbal, basketbal en netball gespeeld. Daar ben ik ook zo nu en dan te vinden.
In Oeganda wordt ook gekorfbald. Heb jij dat ook gezien?
Jazeker! Wij zijn door iemand van de IKF Africa uitgenodigd om langs te gaan bij een community in Kampala waar ze korfballen. De community bestaat uit verschillende mensen uit de gemeenschap (jong en oud) die één keer in de week samen komen om met elkaar te korfballen. Er worden geen wedstrijden gespeeld omdat ze nergens anders in de omgeving korfballen. Een training van de community bestaat vooral uit onderlinge partijen. Er werd mij gevraagd of ik wat oefeningen wilde geven in de training. Dat was wel een uitdaging; 14 mensen en één paal. Maar goed, improviseren kun je leren.
Zijn er veel korfbalverenigingen in Oeganda?
Nee. Zover mij verteld is, zijn er geen korfbalverenigingen in Oeganda. Korfbal is in Oeganda echt nog een sport in ontwikkeling. Ze zijn wel bezig met het introduceren van korfbal op scholen. Ik heb daardoor ook heel veel vragen gekregen over de regels van korfbal. Mag je als heer een dame verdedigen? Wanneer is de bal uit? Hoe lang mag je de bal in je handen vasthouden? Enzovoorts.
Ik kreeg al de vraag of wij niet een keer met de hele club langs konden komen… Ideetje?
Tip de redactie
Ben je momenteel in het buitenland of ga je naar het buitenland? Dan horen we dat graag voor deze rubriek.
Foto’s:
(1-3) Nancy bij de community in Kampala waar ze korfballen.
(4) Nancy en haar sponsorkindje.
(5) Nederlandse spullen werden uitgedeeld aan de kinderen zoals lotions, parfums en bralette.
(6) Nancy en haar afstudeermaatje Hanna van Vliet op safari.