Vrijwilliger in de Spotlight: Wendy Visser
Geboortedatum: 28 mei 1972
Lengte: 1,62 meter
Kleur haar: donkerblond
Kleur ogen: blauwgrijs
Hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met korfbal?
Toen ik negen jaar was, nam mijn beste vriendin op de lagere school mij mee naar Ter Gouw, één van de korfbalclubs in Gouda. Ik was al heel snel verkocht en ik bleef daar ruim tien jaar – tot mijn studie – korfballen.
Wanneer ben je naar Telstar gegaan?
Ruim vijf jaar geleden verhuisden we van Nieuw-Vennep naar Amersfoort Vathorst. In Nieuw-Vennep waren ik en mijn dochters lid van KIOS. In Amersfoort heb ik een tijdje bij MIA rondgekeken. Tessa heeft daar een paar weken met de kangoeroes meegedaan, maar dat beviel niet. Toen ben ik met Tessa bij Telstar gaan kijken en het klikte meteen, ik had meteen een gezellig gesprek.
Wat vind je leuk aan Telstar?
Ik vind alles leuk bij Telstar maar vooral het sociale aspect, het open en welkome karakter van de club en de leden. Ik heb bij andere clubs meegemaakt hoe er een club binnen de club was, waar je blij mocht zijn als je er bij mocht horen. Dat heb ik bij Telstar helemaal niet, iedereen is welkom, iedereen hoort erbij, maakt niet uit hoe goed je kan korfballen. Van jong tot oud, alle leeftijden gaan leuk met elkaar om.
Hoe lang ben je al lid van Telstar?
Eind 2014 ben ik de F2 gaan trainen en coachen toen Tessa daarin ging meespelen dus ik ben nu zo’n vier jaar lid van Telstar.
Hoe lang speel je al bij Telstar 5?
Ik speel nu ruim een jaar bij Telstar 5, al komt er door blessures minder van spelen terecht dan ik zou willen.
Wat vind je leuk aan het spelen van wedstrijden?
Samen spelen en mooie acties hebben vind ik leuk. En de diversiteit in het spel dat je hebt doordat het een gemengde sport is en doordat aanval en verdediging afgewisseld worden. Dan moet er natuurlijk wel gescoord worden! Ik mis soms nog wel het middenvak, dat vond ik vroeger een leuk vak (al blijft aanvallen leuker).
Wat vind je belangrijk tijdens een wedstrijd?
Ik vind sportiviteit tijdens een wedstrijd belangrijk, het spel is af en toe te fysiek geworden. Vroeger werd er sneller opgetreden door scheidsrechters, althans zo ervaar ik het verschil met dertig jaar geleden. Wat ik ook leuk vind aan het spelen bij het 5e is dat we net zo goed de tegenstander feliciteren met een mooie actie, als dat we dat bij onszelf doen.
Samen genieten, we doen het allemaal per slot van rekening voor ons plezier. Maar ondertussen wel gaan voor de winst natuurlijk!
Doe je ook vrijwilligerswerk en zo ja waarom?
Ik heb een aantal jaren mijn dochters gecoacht. Eerst heb ik twee jaar Tessa in de F gecoacht en vorig jaar heb ik de A3 gecoacht waar Laura in zat. Coachen en training geven vind ik erg leuk, je ziet dan hoe individuen en een team groeien gedurende het jaar en daarin speel je als coach een belangrijke rol.
Scheidrechters commissie
Toen ik 16 was, heb ik de opleiding tot jeugdwedstrijdleider gevolgd en anderhalf jaar geleden ben ik tot de scheidsrechterscommissie toegetreden. Doordat ik zelf speel en ook twee spelende kinderen heb, kom helaas het zelf fluiten er niet meer zoveel van. Gelukkig lukt het wel om af en toe (beginnende) scheidsrechters te begeleiden. Een scheidsrechter hebben is essentieel om een wedstrijd te kunnen spelen, en het soort scheidsrechter heeft veel effect op hoe het spel ervaren wordt door spelers en publiek. Maar spelers en publiek kunnen het de scheidsrechter ook makkelijker of moeilijker maken. We hebben gelukkig bij Telstar veel enthousiaste leden die goed en steeds beter gaan fluiten, ook jonge leden. En ik help graag daarbij.
Chauffeursschema’s
Deze zomer heb ik het maken van de chauffeursschema’s van Toos overgenomen omdat zij wat meer tijd voor andere dingen wilde vrijmaken. Dat is dan weer iets heel anders dan het coachen van een team of een scheidsrechter begeleiden maar ik houd wel van administratieve werkzaamheden en ik ben er ook goed in. Ik werk niet voor niets als specialist op een financiële administratie en ik heb veel plezier in het puzzelen om zo’n schema goed te krijgen. Ik vind het een uitdaging om het proces van het opstellen steeds te verbeteren zodat het makkelijker en sneller gaat.
Ik hoop de schema’s zo te kunnen gaan maken dat ik alleen de wedstrijdschema en de teams importeer, een programmaatje start en dat daar dan kant en klare schema’s uitrollen. Dat is dan mijn zogenaamde gewaagde doel. Ik moet nog zien of ik dat in mijn vrije tijd voor elkaar kan krijgen!
Wat is er lastig aan het opstellen van de chauffeursschema’s?
Het opstellen van de chauffeursschema’s is veel werk om in korte tijd te doen, het gaat om tussen drie en zeven uitwedstrijden per team en dat voor 17 teams. Als je dan een eerste opzet hebt, moet je controleren of families niet vaker dan één keer op dezelfde dag zijn ingedeeld en de ouders die zelf ook spelen, moeten qua tijd ook kunnen. Dan begint het echte gepuzzel!
Zo moest ik met de eerste versie van het schema voor de zaal voor 18 families dubbele ritten aanpassen. Zonder dat dan een andere familie opeens dubbel moet rijden op die dag! En het doel is ook dat iedereen even vaak rijdt (per spelend kind wel te verstaan!), dat lukt natuurlijk niet bij elk team precies, maar over het hele jaar wil ik dat daar niet meer dan één rit verschil tussen kan zitten.
En dan krijg je soms wat individuele verzoeken om met bepaalde zaken rekening te houden, bepaalde tijden of een bepaalde periode liever niet rijden bijvoorbeeld. Dat probeer ik dan in de planning voor elkaar te krijgen. Het geeft wel veel voldoening als dit allemaal gelukt is. En de bedankjes die ik als reactie krijg, zijn de kers op de taart.
Wat vind je leuk aan het helpen bij Telstar?
Helpen is sowieso leuk. En als je dat bij zo’n gezellige club kan doen bij Telstar waar alle hulp gewaardeerd wordt, dan is dat nog beter!
Ik wil tot slot nog een oproep doen aan alle leden en ouders van jeugdleden die nog niet als vrijwilliger actief zijn bij de vereniging om daar eens over na te denken en een activiteit te zoeken wat aansluit bij hun vaardigheden of passie. Er zijn altijd vrijwilligers nodig, en het hoeft niet veel tijd te zijn die je moet besteden.
Sommige taken hebben een meer doorlopend karakter, maar er is genoeg dat je kan doen wat bijvoorbeeld maar één keer per jaar een paar uur inspanning vraagt. Het levert je altijd wat op, voldoening, waardering, nieuwe sociale contacten, etc. En: vele handen maken licht werk!