Invoering Speelgerechtigdheid in nieuw seizoen
Vanaf komend seizoen (2024-2025) gaat het KNKV werken met een nieuwe regeling: Speelgerechtigdheid. Deze regelingloopt vooruit op Competitie 2.0, dat vanaf seizoen 2025-2026 ingevoerd wordt.
Speelgerechtigdheid gaat over het uitkomen in een team, waarbij je na een X aantal wedstrijden niet meer in een lager team mag spelen. Het is van toepassing op het Wedstrijdkorfbal van Senioren- en Jeugdteams, maar heeft ook gevolgen voor het breedtekorfbal. Het grote verschil t.o.v. vorige seizoenen is dat de Algemeen Reserve (A.R.) niet meer bestaat. Hoe wordt het dan wel geregeld?
Dat kan je hieronder lezen in de uitleg van de KNKV. De formele tekst van de reglementswijziging kan je hier vinden.
Mocht je vragen hebben over speelgerechtigdheid, stel deze dan op de Startdag! Zaterdagochtend 31 augustus is de TC (Arjan & Ineke) aanwezig om jullie vragen te beantwoorden.
– – –
Speelgerechtigheid
De KNKV gaat vanaf seizoen 2024-2025 in het wedstrijdkorfbal in de senioren en in de jeugd werken met speelgerechtigdheid. Dat betekent een aantal dingen:
- Het gehele oude reglement is vervallen.
- Vooraf aan een competitie hoeft er geen ploegopgave meer te worden gedaan in Sportlink Club.
- Vanaf seizoen 2024-2025 mag je door wedstrijden te spelen in bepaalde teams als speler vanzelf niet meer in een lager team uitkomen. Je krijgt zo een ‘eigen team’.
- De oude term ‘algemeen reserve’ bestaat niet meer.
- Als iemand 3 wedstrijden heeft gemist, hoef je geen acties meer in je opgave te doen.
De nieuwe regelgeving heeft twee doelstellingen: flexibiliteit voor spelers en verenigingen en een eerlijke competitie. Hieronder leggen we een aantal begrippen en de regels en uitzonderingen uit.
Begrippen
Uitkomen: het daadwerkelijk in het veld staan, ongeacht speeltijd.
Speelweek: de periode van dinsdag tot en met de daaropvolgende maandag.
Basisregels
Je hebt een wedstrijd ‘gespeeld’ in een team als je minimaal 75% van de wedstrijdduur hebt meegedaan.
Duurt een wedstrijd 60 minuten, dan heb je als speler de wedstrijd ‘gespeeld’ als je alles bij elkaar opgeteld minimaal 45 minuten hebt gespeeld. De speelminuten hoeven dus niet aaneengesloten te zijn. Heb je maar 10 minuten of maar 44 minuten meegedaan? Dan telt de wedstrijd niet als ‘gespeeld’.
De eerste drie wedstrijden van het competitiedeel die je speelt mag je in alle teams uitkomen.
Het gaat er hier om de wedstrijden die je hebt ‘gespeeld’. Het kan dus zijn dat je in speelweek 1 en 3 maar 30 minuten hebt meegedaan en in speelweek 2, 4 en 5 een hele wedstrijd hebt gespeeld. Dan tellen in dit voorbeeld speelweek 2, 4 en 5 als de eerste drie wedstrijden.
Met ‘alle teams’ worden de teams waarin je mag uitkomen qua leeftijd bedoeld. Bijvoorbeeld: je speelt de eerste wedstrijd in het 1e team, de tweede wedstrijd in het 4e team en de derde wedstrijd in het 2e team.
Als je drie wedstrijden hebt ‘gespeeld’ geldt dat je zodra je 65% of meer van je ‘gespeelde’ wedstrijden in een bepaald team hebt gespeeld, je niet meer uit mag komen in een lager team.
Heb je als speler bijvoorbeeld 6 wedstrijden ‘gespeeld, waarvan twee in het 1e team en vier in het 2e team? Dan heb je 65% van je ‘gespeelde’ wedstrijden gespeeld in het 2e team. Je mag dus niet meer in een lager team dan het 2e team spelen, het 2e team is jouw ‘eigen team’.
Hierbij geldt dat per speelweek maar één wedstrijd telt. Dit is het laagste team waarin is ‘gespeeld’. Heb je dus in dezelfde speelweek in het 1e team en het 2e team gespeeld? Dan telt de wedstrijd die je hebt ‘gespeeld’ in het 2e team.
Deze 65% mag afgerond worden naar beneden.
Afwezigheid
Is iemand die zich in een team had vast gespeeld, gedurende een periode van 45 achtereenvolgende kalenderdagen niet uitgekomen in enig team, dan vervalt de speelhistorie. Het ‘eigen team’ wordt dan het top- of wedstrijdkorfbalteam waarin de betreffende speler na deze periode van 45 dagen of langer voor het eerst uitkomt.
Uitzonderingen
In elk team mogen tot ¾ van de betreffende competitie twee willekeurige spelers uitkomen uit het team erboven.
Het 2e team speelt in de zaal bijvoorbeeld 14 wedstrijden. Dan mogen tot en met de tiende wedstrijd twee willekeurige spelers die zich vast hebben gespeeld in het 1e team meedoen met het 2e team. Tijdens de 11de wedstrijd mag dit niet meer. Dit mogen elke wedstrijd andere spelers zijn.
Een speler mag in hetzelfde team als de voorgaande week spelen, ook al is zijn eigen vaste team een hoger team.
Een speler heeft drie wedstrijden ‘gespeeld’. De eerste twee wedstrijden heeft hij ‘gespeeld’ in het 1e team en zijn derde wedstrijd speelde hij in het 4e team. Dit betekent dat deze speler de volgende speelweek in het 4e team mag spelen, ook al heeft hij meer dan 65% in het 1e team gespeeld en is zijn eigen vaste team dus het 1e team.
Spelen teams in dezelfde klasse? Dan mogen spelers altijd in elkaars team uitkomen.
Spelen het 4e, 5e en 6e team allemaal in de reserve 2e klasse, dan mogen spelers uit deze teams allemaal bij elkaar uitkomen. Een speler uit het 4e team mag dus ook spelen in het 6e team.
Jeugdkorfbal
Alle reguliere regels zoals hierboven beschreven gelden ook voor de jeugd in het wedstrijdkorfbal. Daarbij gaat de volgorde van teams op alfabetische volgorde. Zo is bijvoorbeeld de A1 het 1e team en de A2 het 2e team, waarna de B1 als 3e team volgt als er geen A3 is.
Breedtekorfbal
Spelers die behoren tot het laagste team in het wedstrijdkorfbal mogen allemaal uitkomen in het breedtekorfbal.
Wanneer het 7e team in de reserve 3e klasse speelt en het 8e en 9e team in het breedtekorfbal, dan mogen alle spelers uit het 7e uitkomen in het 8e en het 9e team.
– – –
Aanvulling
In de Sportlink app wordt het uitkomen van spelers bijgehouden, zodat je weet of een speler wel of niet mag uitkomen in een team. Wanneer een niet-speelgerechtigde speler op het Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) wordt ingevuld, verschijnt er een waarschuwing.
Er is ook een Excelbestand opgesteld waarin je per speler kunt uitwerken wat de impact van de nieuwe regeling is. Hierbij de link naar het Excelbestand.
De KNKV heeft de nieuwe werkwijze Speelgerechtigdheid ook samengevat in onderstaand overzicht.
De Technische Commissie