Telstar around the globe… in JAPAN
Pepijn Korff speelt in Japan
Pepijn, kun je eerst iets over jezelf vertellen?
Ik ben 26 jaar en momenteel ben ik tot en met eind januari in Japan. Ik ben student aan Hogeschool Windesheim en volg daar de opleiding HBO-ICT. Ik zit op dit moment in mijn afstudeerjaar en hoop tegen de zomer klaar te zijn met mijn studie.
Voordat ik vertrok naar Japan heb ik bij Telstar gespeeld maar korfballen doe ik hier ook graag in Japan. Naast korfbal ga ik ook graag naar de sportschool en soms een rondje hardlopen. Als ik de mogelijkheid had zou ik zeker langer in Japan willen blijven maar helaas moet ik snel terug naar Nederland voor mijn afstudeerstage.
Hoe lang heb je bij Telstar gespeeld?
Ik begon in de C3 bij Telstar en ben daar gebleven tot een jaar of twee terug. Het zal zeker niet zo lang zijn als andere leden, maar ik heb zeker korfbal geleerd met veel plezier bij Telstar.
Heb je bij Telstar ook andere activiteiten gedaan?
Naast dat ik korfbalde heb ik ook training gegeven en ik heb ook andere vrijwilligersactiviteiten gedaan. Ik stond graag achter de bar maar ook graag aan de bar. Helaas telt dat laatste niet als vrijwilligerstaak maar het was ook iets wat ik graag deed bij Telstar. Als ik terug ben in Nederland kom ik zeker weer een drankje doen!
Korfbalde je in Nederland nog en waar?
Voordat ik naar Japan ging korfbalde ik bij MIA, maar ik heb geen idee meer in welk team. Ik heb me nu afgemeld en als ik terugkom meld ik me daar weer aan. Dan word ik weer in een team geplaatst.
Hoe ben je in Japan terechtgekomen?
Via mijn school, want die bieden de mogelijkheid aan om in het buitenland een semester te volgen. Windesheim heeft namelijk partneruniversiteiten over de hele wereld. Hierdoor zijn er mogelijkheden om bij partneruniversiteiten te studeren voor één of twee semesters. Het leek mij altijd al heel interessant om te studeren in het buitenland vanwege de ervaring dus daarom ben ik ook die uitdaging aangegaan. Eén van die partneruniversiteiten van Windesheim zit in Tokyo en dat is ook waar ik nu verblijf.
Waarom heb je gekozen voor Japan?
Windesheim heeft partneruniver-siteiten over de hele wereld. Er zitten veel partneruniversiteiten in Europa maar die landen kun je makkelijker bezoeken voor een vakantie. Als de kans er is ga je niet naar België want de wegen zijn daar toch slecht en je wilt er niet heen. Daarom koos ik voor een universiteit ver weg. Voordat ik Japan koos als bestemming vond ik het al een heel interessant land want het is totaal anders dan Europa. Ook was ik erg geïnteresseerd in de natuur en geschiedenis van Japan. Daarbij leek het mij ook heel gaaf om naar een land te gaan waar je de taal niet kent, dit is een extra uitdaging.
Hoe bevalt het leven tot zover?
Het leven is hier fantastisch! Qua valuta is het helemaal top want het leven is hier lekker goedkoop. Ik zit hier vier dagen op de campus maar als ik vrije tijd heb ga ik graag naar andere locaties hier in Japan. Doordat ik hier nu voor langere tijd zit kan ik dingen zien en ontdekken die je normaal gesproken niet ziet of doet als toerist.
Daarbij is het fantastisch om met Japanners karaoke te doen maar ook heel oneerlijk aangezien zij al hun hele leven karaoke zingen en daar dus erg goed in zijn. Ik doe het alleen als ik een drankje op heb en dan klinkt het nog steeds niet goed.
Er is gewoon te veel om op te noemen hoe het leven hier is maar kort gezegd is het hier heel anders en heel goed.
Wat zijn de grootste verschillen tussen Nederland en Japan?
Er zijn heel veel verschillen tussen Japan en Nederland want de mensen en cultuur zijn hier zo anders. Als ik toch één verschil moet noemen dan is het geduld. Mensen hier hebben heel veel geduld. Zij zullen altijd netjes een rij vormen bij het wachten en stil zijn. Dat is iets wat in Nederland nooit zou gebeuren.
Ook zijn de mensen hier heel indirect. Als je iets fout doet dan kijken ze je aan maar ze zullen het je nooit vertellen. Je krijgt dan een blik en dan weet je nog steeds niet wat je fout doet. Het is dus altijd even uitzoeken wat dan fout was gegaan.
Dat zijn echt de grootste verschillen maar er zijn er te veel om op te noemen. Daarvoor kan je het beste het land bezoeken om het te ervaren.
Wat vind je leuk en minder leuk?
Het leuke hier is dat je elke dag buiten de deur kan eten zonder te veel geld uit te geven. Hierdoor kan je veel verschillende maaltijden eten die je in Nederland niet kan krijgen. Het is een aanrader om naar een izakaya te gaan want daar krijg je van alles wat. Elke vrijdagavond zitten alle Japanse zakenmensen daar en je kan met hen dan gezellig meepraten en drinken.
Verder vind ik het erg fijn dat ik zoveel vrije tijd heb naast mijn studie om het land te ontdekken. Ik ontmoet hierbij dan weer andere mensen en dat is echt iets wat ik heel leuk vind. Ook om te proberen een gesprek te voeren met Japanners is heel interessant want ze zijn helemaal niet zo open. Alleen als je naar hen toestapt voor een gesprek zijn ze open.
Wat ik minder leuk vind is dat er geen normaal brood is. Ik denk dat ik daar te Nederlands voor ben maar al het brood is hier zacht, zoet en zonder korst.
Bij welke club speel je in Japan en hoe ben je er terechtgekomen?
Ik speel hier bij VICUS. Daar ben ik terechtgekomen door van tevoren te kijken of er korfbal was in Japan. Ik had deze club gevonden op Instagram en hen een berichtje gestuurd om te vragen of ik mee kon trainen. Ze waren heel erg open en blij dat ik wilde aansluiten want iemand die lang korfbalt is bijzonder. Het is een gezellig clubje mensen dus om die reden speel ik er ook al drie maanden.
Hoe groot is de club?
In Japan zijn er niet veel mensen die korfbal spelen zeker als ik het vergelijk met de hoeveelheid mensen. Bij VICUS spelen ongeveer 100 mensen. Hier in Japan werkt sport ook iets anders want je speelt alleen een sport in highschool of university. Als je klaar bent ga je naar de sportschool of hardlopen. Het bestaan van een aparte korfbalclub hier is daarom al heel bijzonder maar dat er dan ongeveer 100 leden zijn vind ik nog knapper.
Dus zijn er niet zo veel korfbalverenigingen in Japan?
Er zijn in totaal maar tien clubs hier in Japan dus helemaal niet veel clubs in vergelijking met Nederland. Ik heb laatst iemand gesproken die bij de Japanse korfbal organisatie zit en die gaf aan dat het doel is dat de korfbal de komende jaren in Japan gaat groeien. Dit willen ze doen door bij scholen meer introducties te geven en meer clubs op te richten in andere steden.
In welk team speel je?
Qua teams heb ik niet echt duidelijk nog gekregen welke er hier zijn want ook niet iedereen is er altijd met trainen. Bij trainingen ben ik er gewoon en speel ik met verschillende niveaus samen. Van beginners tot en met mensen die in het nationale team hebben gespeeld. Het belangrijkste vind ik ook dat er vooral plezier is hier met de sport.
Welk niveau korfbal speel je?
Ik speel hier in Japan het enige niveau dat er is en dat is plezier hebben want er is geen competitie. Wel is er om de maand een toernooitje tegen verschillende clubs. Bij deze toernooien wordt er niet gekeken naar welk niveau er gespeeld wordt. De sport is hier te klein om een competitie te hebben met verschillende niveaus.
Spreken ze goed Engels in je team en hoe communiceer je?
Er zijn een aantal mensen bij VICUS die Engels spreken, zij het niet allemaal vloeiend. De meeste mensen beheersen niet echt Engels. In dat geval probeer ik met mijn beetje Japans te communiceren en zij met hun beetje Engels. Vaak komen we er wel uit omdat iemand die wel Engels kan dan de vertaling doet tijdens de training. Bij de partijen of wedstrijden merk je dat je niet persé Engels of Japans hoeft te spreken. Het spelletje blijft hetzelfde ongeacht waar je het speelt.
Speel je buiten en binnen korfbal?
Korfbal wordt hier alleen maar binnen gespeeld. Bij de club waar ik zit is er een uitzondering, want ze huren een school af waar ook op het dak getraind kan worden. Op het dak trainen ze één keer in de week en in de zaal twee keer in de week. Hier in Tokyo is er geen ruimte om op een grasveld te korfballen. Dat is gewoon niet haalbaar in zo’n grote stad.
Wat is het niveau van de korfbalclubs in Japan in vergelijking met de Nederlandse clubs?
Ik denk dat het niet eerlijk is om het niveau hier te vergelijken met Nederland aangezien korfbal hier nog in de kinderschoenen staat. De meeste mensen bij VICUS spelen pas maximaal een jaar korfbal. Hierdoor is het niveau nog niet heel hoog maar ze hebben wel flink meer leden dan een paar jaar geleden.
Wat zijn de grootste verschillen tussen korfbal in Nederland en in Japan?
De grootste verschillen zijn voornamelijk dat de sport hier niet zo groot is en daarnaast zijn de mensen hier ook kleiner. Ik ben niet heel lang in Nederland maar hier ben ik toch één van de langste of zelfs de langste. Verder zijn de korfballers hier vooral mensen die op school basketbal hebben gespeeld omdat korfbal hier niet wordt geleerd. Daarom zie je bij beginners vaak een basketbalshot en soms zie je nog steeds een klein beetje van die techniek bij mensen die het langer spelen.
Verder zijn Japanners niet fysiek want dat zouden ze gewoon nooit doen. Een duel onder de paal gaan ze niet aan want dat zit gewoon niet in hun systeem. Dit is ook iets wat ik ze probeerde te leren hier.
Ook het sociale aspect na een training of wedstrijd is hier niet altijd aanwezig. In Nederland blijf je na een wedstrijd meestal wel hangen voor een drankje. Dat gebeurt hier niet altijd maar na een toernooitje gaat ongeveer een derde van de spelers mee naar een izakaya om daar te eten en uiteraard te drinken.
Is korfbal in Japan populair?
Korfbal is hier niet zo populair maar het groeit wel veel. Dit is ook het doel van de Japanse korfbal organisatie. In Nederland op school is er altijd wel iemand die aan korfbal doet maar hier hebben ze op school gewoon nog nooit van korfbal gehoord. Dus de sport is hier zeker niet populair. Alleen mensen die nieuw zijn vinden het wel heel erg leuk om de sport te leren. Ook als ik er naar vraag hopen veel mensen hier dat het populairder wordt omdat ze het een leuke sport vinden.
Zou je korfballen in Japan aanraden?
Ik zou het zeker aanraden voor de ervaring want de mensen vinden het allemaal hartstikke interessant als er een Nederlander langs komt die lang korfbal heeft gespeelt. Je merkt gelijk de cultuurverschillen en maakt die van dichtbij mee.
Naast dat zijn de mensen erg gastvrij en vriendelijk dus ik raad het absoluut aan! Als je er langer bent moet je ook karaoke met ze zingen als je er toch bent.