Daar willen we meer van weten…
Kurt Metz gepromoveerd
Scheidsrechters acteren doorgaans buiten het zicht van de vereniging. We zien niet hoe het hen vergaat op de velden elders. Deze zomer ineens het nieuws dat Kurt Metz als scheidsrechter is gepromoveerd. Een promotie waarmee de landelijke top wordt bereikt, hetgeen een felicitatie waard is. Hier willen we uiteraard meer van weten. Aan het woord is scheidsrechter Kurt Metz.
van een scheidsrechter zijn juist.
75% van de beslissingen van spelers zijn juist”.
Eerst even over wat er de laatste jaren is veranderd. Voorheen was er een scheidsrechter met assistent. Nu zijn er 2 scheidsrechters. Hoe zit dat?
Al een paar jaar kennen we in de hoogste klassen van het Wedstrijdkorfbal de assistent-scheidsrechter. In de praktijk hield dit in dat alle wedstrijden tot en met de overgangsklasse (senioren) en hoofdklasse junioren door een duo geleid werden.
Na een proef in de Korfballeague tijdens de Coronapandemie is er door het KNKV gekozen om ook met duo’s bestaande uit 2 scheidsrechters te gaan fluiten.
Met ingang van seizoen 2022-2023 is er nu besloten dat in de ereklasse, Korfbal League en Korfbal League 2 alleen met scheidsrechter-duo’s zal worden gefloten. In de klasses daaronder (Hoofdklasse, Overgangsklasse, Hoofdklasse junioren) moet het wel een duo zijn, maar is het ook mogelijk dat het duo bestaat uit een scheidsrechter en een assistent.
Klinkt leuk, maar 2 scheidsrechters…zijn dat niet 2 kapiteins op 1 schip?
Ik ben van mening dat je niet zomaar met elke scheidsrechter een duo kunt vormen. In grote lijnen dient de spelopvatting wel overeen te komen, anders wordt het wel heel moeilijk om 1 lijn te trekken in de wedstrijd. Ik heb het geluk dat ik iemand gevonden heb die ongeveer net als ik naar het spelletje kijkt.
wordt dit een prachtig potje korfbal. Kijk en geniet.”
Wie is die “iemand” en hoe kijken jullie naar het spelletje?
Mijn duo-partner is Marcel van Bentum van Velocitas. Wij houden van de duels onder de korf. We willen niet voor alles fluiten. Wanneer de duels gelijkwaardig zijn proberen we ons te beperken tot het begeleiden van de situatie. We praten dus veel met spelers waardoor ze weten waar ze aan toe zijn. Ook is het voor ons geen probleem als spelers wat terugzeggen. Je maakt de wedstrijd tenslotte met 18 mensen in het veld. Zolang het met respect gebeurt kun je bij ons heel ver gaan. Ons motto is “aan het begin de grenzen stellen, zodat je verderop in de wedstrijd de touwtjes (iets) kunt laten vieren.” Vaak horen we terug dat spelers in het begin van de wedstrijd dachten dat we voor alles zouden gaan fluiten en dat ze dan aan het eind aangeven een heerlijke pot gespeeld te hebben doordat duidelijk was wat we wel en niet toelaten.
voor iets en dat we allebei de andere kant op wijzen”.
Plezier is voor ons het allerbelangrijkste. In elke wedstrijd zijn er veel momenten dat je streng en duidelijk moet zijn, maar er zijn voldoende momenten dat je ook plezier kunt hebben of maken. Met spelers, coaches en publiek, maar ook onderling. Via de headset gaan er regelmatig grappen heen en weer. Zo is onze openingszin, als de headsets aangaan, steevast: ‘Welkom luisteraars, live vanuit het pittoreske [plaats waar we zijn] wordt dit een prachtig potje korfbal. Kijk en geniet.’
Daarnaast is het belangrijk dat je open en eerlijk bent naar elkaar en dat je (tijdens) de wedstrijd goed en veel communiceert (via de headset) wat je ziet. Ook dien je duidelijke afspraken te maken over waar je gaat lopen en waar je gaat kijken.
Het komt natuurlijk ook wel eens voor dat we tegelijkertijd fluiten voor iets en dat we allebei de andere kant op wijzen. Naar mate we vaker fluiten komt het steeds minder voor, maar in zo’n geval kijken we elkaar aan en zeggen we wat we gezien hebben en komen we redelijk snel tot een beslissing.
“rustig blijven en weglopen.”
Je hebt het al een beetje gezegd, maar wat maakt het duo-scheidsen leuk, of wat is het voordeel?
Vooral leuk is het dat je nu als scheidsrechter niet meer ‘alleen’ bent. Je staat niet meer in je eentje tussen de 16 spelers en kunt dus sparren. Het voordeel is dat je met 2 paar ogen meer ziet: de één focust zich op de paalzone, de ander op de situatie voor de korf.
Ook heb je met 2 personen de mogelijkheid om elkaar te corrigeren/coachen. Zo had ik in een wedstrijd een verhitte discussie met een coach. Na het trekken van de gele kaart werd de coach nog driftiger en had ik de neiging om nog een kaart te geven. Via de headset hoorde ik mijn collega zeggen: ”rustig blijven en weglopen.” Ik heb toen een paar stappen achteruit gedaan en de coach kalmeerde. Achteraf zorgde dit er denk ik voor dat de situatie niet uit de hand liep en we de wedstrijd tot een goed einde hebben weten te brengen.
Kleven er helemaal geen nadelen aan?
Nee, ik kan zo snel niet iets minder leuks bedenken. Het heeft mij alleen maar meer plezier gegeven. Als nadeel zou ik alleen kunnen bedenken dat je soms moet accepteren dat er gefloten wordt voor iets wat jij eigenlijk anders interpreteert.
Deze zomer ben je gepromoveerd. In de eerste plaats, van harte gefeliciteerd! Zag je dit aankomen?
Ha, dank je. En om jouw vraag te beantwoorden: Nee en ja. Nee, omdat we net vorig seizoen samen gestart zijn. Ja, omdat het speerpunt van de bond ligt op duo’s en door de invoering van Korfballeague 2 zijn er meer scheidsrechters nodig op het hoogste niveau.
Wat houdt de promotie in?
De promotie houdt in dat we in de 1 na hoogste groep van scheidsrechters zijn ingedeeld en dat we wedstrijden op een hoger niveau als vorig jaar mogen gaan fluiten.
Dat klinkt abstract. Waar gaan we je zien?
We kunnen nu aangewezen worden voor wedstrijden in de Reserve Korfballeague, Hoofdklasse en Junioren A Hoofdklasse. Op het veld komt daar ook de Overgangsklasse senioren bij.
Even over het fluiten zelf. Iedereen heeft zijn sterke/zwakke punten. Wat maakt jou sterk als scheidsrechter en wat vind je juist moeilijk?
Ik heb mijn postuur en stemvolume mee. Dat maakt het makkelijker om je punt te maken.
Ik vind dat je het spel niet te veel moet stilleggen en probeer dan ook veel toe te laten. Hier moeten spelers wel goed mee omgaan. Daarom probeer ik om in het begin van de wedstrijd duidelijk mijn grenzen aan te geven.
Mijn zwakkere punt is dat ik commentaar etc. soms te persoonlijk maak en daardoor er heftig op reageer. Mijn collega is wat zakelijker en stuurt me daarin bij.
Onderhoud je veel contacten met andere verenigingen?
Verenigingen waar we wedstrijden fluiten willen graag dat oefenwedstrijden door scheidsrechters gefloten worden die ook in de competitie fluiten. De grotere clubs zijn meestal erg vroeg met regelen van scheidsrechters. Als we willen kunnen we elke zaterdag wel 3 of 4 wedstrijden fluiten.
hoor je geesten of zo?”
Zo tegen het einde van ons vraaggesprek heb je vast wel een leuke anekdote, of iets wat je altijd zal bijblijven?
Met een glimlach: Dan denk ik gelijk aan de wedstrijd Reserve Korfbal League bij Groen Geel (Groen Geel 2 – DOS’46 2):
Ik sta achter de korf en er wordt een diepe bal gegooid vanuit de verdediging op een heer die doorgebroken is. Deze krijgt de bal onder de korf met zijn verdediger in zijn rug en hij gooit de bal omhoog. Mis. In mijn oor hoor ik ‘strafworp’. Ik geef de strafworp vol overtuiging en op de vraag van een speler waarom zeg ik ‘vraag maar aan hem (Marcel, mijn collega). Hij gaf aan dat het een strafworp was.” Marcel gaf aan dat hij duidelijk een overtreding had gezien en dat het daarom een strafworp was. De strafworp wordt genomen en gescoord. Even later is het rust en we zitten in de kleedkamer. Zegt Marcel “Ik zei helemaal niets, hoor je geesten of zo?” Ik moet nog regelmatig horen van Marcel dat ik geesten hoor.
Ik heb je nu veel gevraagd. Het laatste woord is aan jou.
Veel mensen zien er tegenop om te gaan fluiten, al is het maar een E of F team. Vaak hoor je als reden ‘Wat als ik een fout maak’? Ik zeg dan altijd “97% van de beslissingen van een scheidsrechter zijn juist. 75% van de beslissingen van spelers zijn juist.” Het is trouwens veel belangrijker hoe je je beslissing verkoopt. Een foute beslissing vol overtuiging wordt makkelijker geaccepteerd dan een weifelende goede beslissing.
gewoon eens een glimlach op te zetten”
Naast overtuiging is plezier het allerbelangrijkst. Maak er voor de spelers iets leuks van, dan wordt het voor jou ook leuk.
Ik kreeg ooit bij een beoordeling de vraag of ik het wel leuk vond wat ik aan het doen was. Mijn antwoord was “ik ben geconcentreerd, dan denk ik niet aan lachen.” Ik kreeg de tip om, wanneer de bal van verdediging naar aanval werd opgebracht, gewoon eens een glimlach op te zetten. In eerste instantie dacht ik “Wat een flauwekul.”, maar ik heb het de eerstvolgende wedstrijd gedaan en wat bleek: ik werd zelf meer ontspannen en daardoor werd mijn benadering van spelers ook rustiger.
Dank Kurt voor deze inkijk in jouw leven als scheidsrechter.
Succes en veel plezier komend seizoen!
Door: Rob Harmsen
Kurt Metz gepromoveerd