Fluiten en Corona
Nu de start van het seizoen om de hoek komt kijken en we vanaf zaterdag 22 augustus starten met de eerste oefenwedstrijden heb jij vast enkele vragen als je moet fluiten de komende tijd. Ook voor de scheidsrechter gelden enkele regels m.b.t. Corona. Lees dit artikel goed door voordat je gaat fluiten.
Ik moet fluiten, maar heb geen fluitje?
Ben je ingedeeld om te fluiten? Neem dan je eigen fluitje mee als je die hebt en leen deze niet uit! Indien je thuis geen fluitje hebt liggen, kun je er één van de club gebruiken. Deze zijn te vinden in de box met de rode deksel bij de bar. Hier liggen fluitjes in twee bakjes: vieze fluitjes & schone fluitjes. Natuurlijk pak je een fluitje uit het ‘schone’ bakje. Wanneer je klaar bent leg je dit fluitje terug in het ‘vieze’ bakje. Let hier aub. goed op!
Welke kleding moet ik aan?
Daarnaast is het belangrijk dat je een shirt aanhebt die afwijkend is van de uit- en thuisploeg. Neem het liefste deze zelf mee. Indien je toch een shirt nodig hebt, kun je deze van de club gebruiken. Deze zijn te vinden in de box met de rode deksel bij de bar. Wanneer je klaar bent met fluiten, graag gelijk weer het shirt inleveren en deze in de de vuile was tas doen bij de bar.
Moet de scheidsrechter handhaven op de 1,5m afstand tijdens de wedstrijd?
Nee, de scheidsrechter is niet verantwoordelijk voor handhaving op onder andere de volgende punten die niet gerelateerd zijn aan de spelregels:
- Niet waarborgen van de 1,5m afstand
- Twijfel over de gezondheidssituatie van een speler
- Naar de grond uitsnuiten van de neus
- Naar de grond spugen
- Geforceerd stemgebruik van bijvoorbeeld coaches
Moet ik als scheidsrechter in quarantaine als na de wedstrijd blijkt dat één of meerdere spelers besmet zijn met het coronavirus?
Volgens de richtlijnen van de overheid en GGD is het niet noodzakelijk om in quarantaine te gaan als na afloop blijkt dat één of meerdere spelers besmet zijn met het coronavirus. Over het algemeen verblijven scheidsrechters tijdens een wedstrijd veel minder dan 15 minuten binnen 1,5m van een speler en worden ze door de GGD daarom gezien als ‘overige niet nauwe contacten’. Houd uiteraard in alle gevallen je eigen gezondheidssituatie goed in de gaten en laat je bij klachten testen en blijf thuis.
Wat kan ik als official doen als er onvoldoende ruimte is in de kleedkamer?
Probeer, indien mogelijk, om thuis om te kleden en bijvoorbeeld in trainingspak naar de vereniging te komen. Het kan natuurlijk voorkomen dat je een kleedkamer moet delen met andere officials. Als dit het geval is én je kunt niet onderling 1,5m afstand houden, probeer dan in overleg met de club om een ander kleedlokaal te krijgen of probeer afspraken te maken met de overige officials over het veilig en verantwoord gebruik van de kleedkamer.
Rapportage gesprekken vinden niet plaats in de kleedkamer.